Plasmarengöring i kabelindustrin – Tantec tar poäng i hög hastighet och tillförlitlighet

Oavsett om det handlar om robotik, fordonsindustrin eller strömförsörjning för vindkraftverk: Människor och maskiner runt om i världen förses med ström och information genom miljarder kablar och ledningar. Dessa kablar och ledningar utgör en världsomspännande infrastruktur och är livlinorna i en digitaliserad värld, med enorma dataströmmar som flödar genom dem. Detta gör kvalitet och innovation ännu viktigare i modern anslutningsteknik – en bransch som lägger allt större vikt vid högkvalitativa koronaprocesser.

”Om kablar och ledningar trycks med dålig kvalitet, eller inte alls, kan det leda till stora ekonomiska förluster. Tantec erbjuder koronaförbehandlingar som är oöverträffade i sin tillförlitlighet.”

HELUKABEL, ett internationellt framgångsrikt familjeföretag med 1 700 anställda och en årlig omsättning på 600 miljoner euro, står för den högsta nivån av produktionsstandarder. Den dolda mästaren med huvudkontor i Hemmingen nära Stuttgart och 58 produktions- och försäljningsplatser i 37 länder är en av världens ledande leverantörer av kablar, ledningar och komponenter.

HELUKABELs portfölj omfattar inte bara ett stort urval av standardprodukter utan även kundanpassade lösningar för många branscher. ”Tillförlitlighet är vår viktigaste valuta”, sammanfattar Ömer Durak, chef för kabelkonstruktion, hemligheten bakom framgången. Ett av HELUKABELs expertområden: Kablar till 50 cm stora kabelrobotar utrustade med kameror, mätutrustning och munstycken – en högteknologisk anordning för kommunala avloppssystem. Tekniskt sett anses dessa kablar höra till den ”högsta disciplinen”, förklarar civilingenjören – för allt innefattas i en kabel, från kontroller till rengöringsvätska till tryckluft. Den andra utmaningen: En isolering av specialelastomer med dålig tryckbarhet.

Märkning av ledningar med siffror eller bokstäver är en potentiell felkälla och anses därför vara mycket riskabelt, förklarar Durak: ”Om ledningar trycks med dålig kvalitet, eller inte alls, kan detta leda till stora ekonomiska förluster.” För att undvika sådana värsta scenarier under produktionen erbjuder Tantec koronaförbehandlingar som är oöverträffade i sin tillförlitlighet.

”Tantecs modulära CableTEC-system garanterar oss en felfri, effektiv och säker produktionskedja.”

På grund av den låga ytenergin hos de flesta isoleringsmaterial fäster vanligtvis inte bläck och beläggningar på dem, vilket gör en koronaytbehandling oumbärlig i kabelindustrin.

Som en del av denna behandling avlägsnas organiska rester och kontamineringar genom en högspänningsurladdning och ytenergin ökas, så att bläck och plast kan binda.

Och varför valde HELUKABEL Tantecs koronabehandlare? Särskilt eftersom Tantecs högkvalitativa produkter med lång livslängd är oöverträffade, förklarar Durak: ”Vi lovar våra kunder: Vi säkerställer kablarnas och ledningarnas kemiska, termiska, elektriska och mekaniska kapacitet.” Men detta åtagande beror, enligt Durak, också på tillförlitligheten i koronaprocessen. ”Det modulära CableTEC-systemet garanterar oss en felfri, effektiv och säker produktionskedja.” I deras beslut för Tantecs koronalösning var fyra kriterier avgörande för HELUKABEL:

Kvalitet och innovation

Alexander Kraus från processteknikavdelningen förklarar att elektroderna i Tantecs koronabehandlare är tillverkade av en speciell keramisk legering, som håller mycket längre än andra konstruktioner på marknaden. Efter negativa erfarenheter från mindre sofistikerade produkter, som sprack efter en kort tid, var HELUKABELs tekniker först skeptiska. Men enligt Kraus blev alla positivt överraskade av resultatet: ”Tantecs material visar faktiskt inga hårfina sprickor och är nästan underhållsfritt. De keramiska elektroderna behöver sällan bytas ut, vilket också är viktigt för oss ur hållbarhetssynpunkt.”

Flexibilitet och kapacitet

Teknikern Matthias Sitzmann förklarar att andra leverantörer av koronabehandlingsmaskiner inte kunde hantera HELUKABELs höghastighetssystem. Utmaningen: Ju snabbare kablar transporteras, desto högre mekanisk belastning i den vidare bearbetningen. Vid kontakt med öljetter och block i tvinn- och flätmaskiner blir fukt, temperaturer och nötning riskfaktorer. Tantecs koronabehandlare har bevisat sin tillförlitlighet under tider av låg och hög kapacitet – i alla linjer. Matthias Sitzmann:

”Tack vare Tantec tål utskriften till och med en extruderingshastighet på 1 000 meter per minut.”

Att sänka hastigheten är inget alternativ, förklarar han. Detta skulle minska nötningen, men ”priserna på ledningarna skulle inte längre vara konkurrenskraftiga.”

Säkerhet och stabilitet

Sitzmann tillägger att Tantecs produkter också utmärker sig genom sin höga säkerhetsnivå. Detta påverkar bland annat produktionen av de största HELUKABEL-ledningarna, som omfattar upp till 105 ström- och styrkärnor, datateknik och fiberoptiska kablar och installeras i vindkraftverk. Eftersom högspänning appliceras under koronaytbehandling av plast måste ett minsta avstånd till andra enheter hållas i fabrikshallen. I det här sammanhanget vinner Tantec poäng med en jämförbart liten, platsbesparande enhet, eftersom de mer omfattande konstruktionerna av andra produkter på marknaden oftare leder till genvägar, förklarar teknikern. Dessutom kan koronabehandlare börja röra sig under extrudering på grund av tjockare sektioner. CableTEC-systemet har ytterligare en fördel här, eftersom stora maskiner föranleder större risker än mindre.

Service, reparation och kostnadseffektivitet

För HELUKABEL var servicen den viktigaste faktorn i deras beslut för en koronaprocess, som enligt Ömer Durak klarade testet redan under offertfasen: ”Vi var ute efter ett speciellt kollisionsskydd, som inte fanns tillgängligt ännu, inte heller på Tantec.” Men det danska företaget gjorde allt för att hitta en gemensam lösning. ”Tantec visade oss från början: ’Inga problem, det ordnar vi’ och till slut kunde de omsätta det i praktiken. Vi väntar fortfarande på andra konkurrenters offerter!”

”Tack vare Tantecs koronaprocesser slipper HELUKABEL extra kostnader, som alltid uppstår när man sparar på kvaliteten.”

Goda erfarenheter av Tantecs supporthantering: När frågor om teknik eller drift tas upp är experter redo att ge råd direkt, så att tekniska problem kan korrigeras med ett telefonsamtal och hanteringssvårigheter kan lösas på plats.

Om enheter behövde skickas tillbaka till tillverkaren skulle detta betraktas som ett tvärt nej för ett ytterligare samarbete, förklarar Durak. I det här fallet är reparationskostnaderna inte lika viktiga som förestående produktionsstopp. ”Det viktigaste är att undvika driftstopp” – för jämfört med stora kärnsystem värda miljontals euro är koronabehandlare en liten kostnadsfaktor. ”Vad som kanske inte händer under alla omständigheter är att den lilla maskinen orsakar driftstopp för den stora maskinen!”

För att utesluta detta i praktiken beslutade HELUKABEL att beställa Tantec koronabehandlare. ”De är lite dyrare än andra leverantörer”, sammanfattar Durak: ”Men tack vare den högkvalitativa och tillförlitliga koronabehandlingen besparas HELUKABEL från efterföljande kostnader som alltid uppstår när man sparar på kvaliteten.”