SheetTEC sparar tid och pengar vid utskrift direkt på PEHD-ark

Tantecs koronasystem SheetTEC har gjort stor skillnad för det slovakiska företaget Kodan Plast sedan våren 2021. Kodan Plast specialiserar sig på bearbetning av plast, inklusive sågning, fräsning och svarvning av stora och små föremål för många typer av kvalitetsmedvetna branscher.

Det danska företaget Goal Station är en av Kodan Plasts kunder. Goal Station säljer och marknadsför en rad välkända, multifunktionella träningsredskap. Bland annat är deras avancerade fotbollsrebound-system välkänt i många fotbollsklubbar.

Goal Stations rebound-system är tillverkat av PEHD och används under en rad olika väder- och temperaturförhållanden. Ett krav var att utskriften på PEHD-skivorna inte skulle blekna, krympa eller falla av. Ett annat obligatoriskt krav var att fotbollarnas påverkan inte skulle ha en försämrad effekt på utskriftskvaliteten.

PEHD-materialet har en låg ytspänning, vilket resulterar i dålig vidhäftning av t.ex. utskrift. Det är viktigt att plastdelen förbehandlas med en plasmayta eller en koronaytbehandlare.

Efter omfattande forskning konstaterade partnern Jens Møller att Tantecs koronaytbehandlare var rätt lösning för deras vidhäftningsproblem.

Hur ytspänningen ändras

Syftet med ytbehandling av PEHD och andra polymerbaserade material är att öka ytvätbarheten genom elektrisk urladdning. Den låga ytenergin hos polymerbaserade substrat leder ofta till dålig vidhäftning av bläck, lim och beläggningar.

För att uppnå optimal vidhäftning är det nödvändigt att öka substratets ytenergi till strax över den på materialet som ska appliceras. Koronabehandlare leder till förbättrade egenskaper för ytvidhäftning.

Koronaytbehandling är en effektiv behandlingslösning som är både kostnadseffektiv, miljövänlig och innovativ.

Efter ytbehandlingen kan PEHD-skivorna binda med ett specialutvecklat tvåkomponentbläck, som härdat helt efter 14 dagar.

Mer flexibilitet

I början var Kodan Plast ute efter en handhållen koronalösning för ytbehandling av sina rebound-system. De konstaterade senare att Tantecs SheetTEC är extremt flexibel och enkelt kan justeras för att användas för andra produktionsändamål.

En avgörande faktor i deras beslut var att SheetTEC är extremt flexibel och enkel att använda. Råden från Tantec var en annan avgörande faktor: ”Tantec erbjöd fantastisk hjälp genom att analysera våra föremål, gav många användbara råd och tillhandahöll support vid driftsättning”, förklarar Jens Möller.

Flexibilitet och ROI

Som ett resultat av investeringen kan Kodan Plast nu producera och skriva ut på många typer av plast. SheetTEC-koronasystemet var en stor investering för Kodan Plast.

”Vi är oerhört glada och nöjda med vårt val, eftersom vi nu kan erbjuda våra kunder den övergripande processen inklusive plastbearbetning och ytbehandling med Tantec SheetTEC. Så vi kan leverera till kunden mycket snabbare. Och vi uppnådde en snabb avkastning på investeringen.”

Jens Moller

Kodan Plast